×

Vandaag zijn de Walburgiskerk en Librije geopend van 11:00 tot 14:00

Feestelijke presentatie Doe-orgel in de Walburgiskerk

Voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen is er een Doe-orgel aangeschaft. Dit orgeltje kan door een klas in drie kwartier zelf worden gebouwd en vervolgens bespeeld.

Daarna volgt een excursie naar een groot orgel in een van de kerken in onder meer Lochem, Zutphen en Doesburg. Deze speciaal ontwikkelde les is onderdeel van  Erfgoededucatie en Méér Muziek in de Klas. Het Doe-orgel komt te staan in de Walburgiskerk en zal vanaf daar in twee kleine kisten reizen naar kerken  in de Achterhoek waar schoolklassen het bouwpakket in elkaar zetten tot een bespeelbaar orgel en zo inzicht krijgen in de werking van een orgel. .

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van dit Doe-orgel weten te realiseren. De volgende organisaties hebben samen hieraan bijgedragen: Stichting Oude Gelderse Kerken, Walburgiskerk Zutphen, Gudula Kerk Lochem, Stichting Monumentaal Walcker-orgel Doesburg, Stichting Henrick Baderorgel Zutphen, Muzehof Cultuur en School Zutphen-Lochem, Boogiewoogie Cultuur en School Winterswijk en Erfgoed Gelderland. Daarnaast is de aanschaf van het Doe-orgel mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Oude Gelderse Kerken en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Dit schooljaar zoekt Muzehof scholen die deze les willen gaan doen als pilot. Zo kunnen de organisaties en vrijwilligers die de les verzorgen op elkaar ingespeeld raken voor volgend jaar. Dan komt het op de kaart van het Cultuurmenu: cultuureducatie-programma voor alle scholen.

De lessen die gegeven worden door de lokale orgel- en erfgoedorganisaties zijn ook opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Muzehof is projectleider van deze erfgoedleerlijn in de regio Zutphen-Lochem. Meer info over Reizen in de tijd: www.muzehof.nl/reizenindetijd