Open Monumentendag
10 en 11 september

Op 10 en 11 september 2022 vieren we weer Open Monumentendag. Het landelijk thema is duurzaamheid. Lokaal is er ook voor het themajaar 1572 gekozen. Hier haakt de Walburgiskerk ook op aan.

Kortom: het wordt weer een onvergetelijk mooi weekend. Zien we u ook?

Walburgiskerk
Beleef in de Walburgiskerk de middeleeuwse historie van de stad en laat u verwonderen door de schatten van de kerk. Een van die schatten is de kaarsenkroon uit de veertiende eeuw. Deze kaarsenkroon vertelt een verhaal van hoofs plezier – of zit er meer achter? Kom het ontdekken in de Walburgiskerk!

Baderorgel
Een unieke bezit van de Walburgiskerk is het grote orgel. Henrick Bader bouwde in 1643 een nieuw orgel dat aanvankelijk boven het Mariaportaal was gesitueerd maar heeft in de loop van de eeuwen nu een plek voor de toren gekregen. Op dit misschien wel mooiste laat-Renaissanceorgel van Nederland, worden nog veel concerten gegeven. Neem eens een kijkje op de orgelgalerij! Daarnaast zal organist Jeroen Pijpers op zaterdag 10 september om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur op het Baderorgel een kort concert geven. Deze korte orgelbespelingen zijn vrij toegankelijk. Op zondag 11 september om 16.00 uur zal Klaas Stok het jaarlijkse Bach concert spelen. Het concert is voor € 12,00 per persoon te beluisteren. Meer informatie over dit concert leest u op www.baderorgel.nl.

Kerktoren
Tijdens het beklimmen van de toren wordt het verhaal van de toren uit de doeken gedaan door gidsen. Via verschillende etages, waaronder de klokkenzolder, kunt u van Zutphen vanaf 45 meter hoogte genieten.

Librije
In de zestiende eeuw werd de Librije aan de Walburgiskerk gebouwd. De oprichters, Conrad Slindewater en Herman Berner, hebben er voor gezorgd dat we in de eenentwintigste eeuw nog steeds kunnen genieten van de collectie en sfeer van de openbare leeszaal, die in de loop van de tijd nauwelijks is veranderd. Tijdens de Openmonumentendag is de Librije onder leiding van een gids te bezoeken.

Praktische informatie:
Zaterdag 10 september: 11.00-17.00 uur | Zondag 11 september: 13.00-16.00 uur

De kerk, korte orgelbespelingen (alleen op zaterdag) en bezichtiging van het orgel zijn vrij toegankelijk. De toren is te beklimmen voor € 2,00 per persoon. De Librije is met een beperkt aantal personen per rondleiding te bezichtigen voor € 2,00 per persoon.