×

Vandaag geopend van 11:00 tot 17:00

Expositie Aquarellen van kerkinterieurs – Henk Terwal
20 mei – 24 juni 2023

Henk Terwal (Zwartsluis, 1948) is een van de weinige kunstenaars in Nederland die een uitzonderlijk onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst tot het zijne heeft gemaakt: het kerkinterieur. Hij weet deze kerkinterieurs te verbeelden tot ingetogen monumenten waar de tijd aan voorbij schijnt te gaan. Hij schildert op een realistische manier, in een zacht palet sobere ruimtes die plaats bieden aan een kansel, een kerkbank, een koorafsluiting of een orgel.

Een kerkinterieur van Henk Terwal is het eindresultaat van een intensief wordingsproces. Nadat de kunstenaar eerst de totale ruimte van het kerkgebouw in zich heeft opgenomen, kiest hij een standpunt. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Het is een bepalend punt in het gebouw waar hij de totale sfeer van de kerk kan ‘vangen’. Ter plekke schetst, berekent en tekent hij het interieur. Thuis, in zijn atelier, worden deze schetsen en tekeningen uitvoerig geanalyseerd en gecorrigeerd. Fase voor fase wordt de architectuur ontrafeld en weer opgebouwd om uiteindelijk tot een exacte perspectivische weergave te komen.

Henk Terwal zet met zijn karakteristieke kerkinterieurs de typisch Hollandse traditie der ‘perspectieven’ voort die ooit begon met het werk van P.J. Saenredam (1597-1665). Binnen deze lange traditie kiest Terwal zijn eigen richting. Deze geldt niet alleen zijn specifieke keuze voor de techniek van de aquarel maar ook zijn benadering van het onderwerp. De opvallende afwezigheid van menselijke figuren in zijn werk, benadrukt het pictorale van de ruimte. Dit geeft zijn werk een verstilde tijdloosheid.

Henk Terwal exposeerde in vele grote oude kerken zoals o.a. in de Laurenskerk Rotterdam, Grote Kerk Dordrecht, Westerkerk Enkhuizen, Joriskerk Amersfoort, Stevenskerk Nijmegen en de Grote Kerk in Den Bosch. Ook in het duitse Lüneburg exposeerde hij zijn Nederlandse maar ook Duitse interieurs tegelijkertijd in het naburige Kloster Lüne waar hij in 2022 – samen met zijn echtgenote – Artist in Residence was. Deze expositie werd gehouden i.h.k. van 850 jaar Kloster Lüne.

De expositie van Henk Terwal is van 20 mei tot en met 24 juni te bezichtigen bij een entreekaart voor de Walburgiskerk.